Zdarzyło się Wam kiedyś nie trafić w gust z zakupionym winem? Ta babka jest idealna na rozwiązanie tej sytuacji. Jak obiecuje autorka przepisu babka jest niesamowicie czekoladowa, "gęsta" niczym brownie, zapach czekolady i 
wina roznosi się pod domu podczas pieczenia.
Przepis pochodzi z bloga Gotuję bo lubię.SKŁADNIKI:
- 250 ml czerwonego wina
 - 125 g miękkiego masła
 - 200 g cukru
 - 3 jajka
 - 200 g mąki
 - 50 g kakao
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
- Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia.
 - Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku.
 - Kiedy masa maślano-jajeczna jest już dokładnie wymieszana, wsypujemy mąkę z dodatkami i wlewamy wino. Miksujemy na najwyższych obrotach do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
 - Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 - 45 min ( do suchego patyczka).
 
lucynko a jakie wino lepsze wytrawne czy slodkie? , ijaki wymiaar keksówki na te składniki? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńja dałam winko półwytrawne (lekko kwaśne) ale słodkie będzie jak najbardziej w porządku.
Keksówka około 30 cm.
Pozdrawiam :)
Dziękuję bardzo i Wesołych Świąt
UsuńRównież życzę: wesołych, pełnych radości i spokoju Świąt Wielkiej Nocy :)
UsuńMmm, robiłam kiedyś brownie z winem, czysta poezja :)
OdpowiedzUsuńo tak!
Usuńdziękuję bardzo i Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńTo musi być coś dobrego. Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńO. Fajna!
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie miałam okazji aby robić jakieś ciasto na bazie alkoholu. W sumie to może być całkiem ciekawe przeżycie i jestem pewna, że w takim przypadku byłoby to nie dla dzieci. Na tą chwilę najbardziej lubię przygotowywać czekoladowe brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i myślę, że to jest właśnie moje ulubione ciacho.
OdpowiedzUsuń