Ciasto smakuje świetnie. Nie za słodkie, nie za ciężkie, idealne do 
niedzielnej czy świątecznej kawy. 
Warto wypróbować! Prawdziwa uczta dla miłośników wilgotnych i kremowych ciast z nutą alkoholu.
Warto wypróbować! Prawdziwa uczta dla miłośników wilgotnych i kremowych ciast z nutą alkoholu.
SKŁADNIKI:
Blaszka 24x34 cm
Masa:
- 20 dkg masła
 - 3 łyżki nutelli
 - 2 żółtka
 - 2 szklanki mleka
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 3 łyżki cukru
 
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30%
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 2 śmietan-fixy
 
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
 - ok. 16 sztuk herbatników maślanych
 - ok. 16 sztuk herbatników kakaowych
 
Nasączenie:
- 1/2 szklanki naparu z kawy
 - 2-3 łyżki rumu
 
WYKONANIE:
- Upiec kakaowy biszkopt wg ulubionego przepisu.
 - Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.
 - Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić.
 - Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
 - Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać.
 - Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.
 - Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
 - Przed podaniem ciasto posypać kakao i wiórkami z czekolady.
 
Ciasto wygląda bardzo apetycznie!! Pozdrawiam i zapraszam równiez do Nas!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPodoba mi się bardzo, też mam ją w planach :)
OdpowiedzUsuń:) polecam
UsuńObłędnie kremowe pyszności :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRewelacja
OdpowiedzUsuń:) cieszę się
Usuńdzięki zrobiłam na kinderbal bez rumu
OdpowiedzUsuń