niedziela, 9 listopada 2014

Babka czekoladowa

 Mięciutka i puszysta, intensywnie czekoladowa babka czekoladowa na szybko.



SKŁADNIKI:
• 120 g czekolady mlecznej + dodatkowo 50 g na polewę
• 3 łyżki mleka
• 150 g miękkiego masła
• 150 g cukru
• 3 jajka
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao

WYKONANIE:
  • Czekoladę z mlekiem rozpuścić i ostudzić.
  • Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wleć czekoladę i zamieszać.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i kakao - wymieszać i dodaję do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem małej tortownicy. Piekę przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Upieczoną babkę dekoruję czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.




4 komentarze: