Ule zna chyba każdy na śląsku :) Pokażę Wam moje ule orzechowe które są banalnie proste w wykonaniu a przy tym apetyczne. Do ulepienia tych ciasteczek albo jak kto woli pralinek potrzebna jest foremka do uli.
- 200 g zmielonych orzechów
- 200 g cukru pudru
- 1 białko (nie ubijać)
- krążki waflowe lub opłatki
- masa kajmakowa (u mnie kakaowa)
WYKONANIE:
Orzechy, cukier, białko umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać. Schłodzić masę alby lepiej związała. Przygotować foremki do uli. Kawałki ciasta wciskać do foremki, tak by ciasto dokładnie przylegało do jej boków. Zrobić w ulu wgłębienie na nadzienie, wlać masę, zamontować postawę z wafelki. Otworzyć foremkę, wyjąć z niej gotowy ul, odłożyć.
Wow, jestem zachwycony wyglądem. Naprawdę boski!
OdpowiedzUsuń