AJERKONIAK CZY ADWOKAT?
Nad nazwą tego pysznego likieru jajecznego od zawsze toczą się dyskusje. Według jednej z etymologii nazwa jest skrótem od holenderskiego wyrażenia advocaatenborrel (napój adwokatów). Podobno był to ulubiony napój holenderskich prawników, którzy odświeżali nim gardła zdarte długotrwałym przemawianiem w sądach.
Zostawię już tą nazwę w spokoju i idę się delektować rewelacyjnym smakiem, kremową i gęstą strukturą oraz żółciutką barwą!
- 1/2 litra wódki
- 2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 200g masła
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrami, dodawać żółtka dalej ucierając, na koniec wlać wódkę i wymieszać. Zabutelkować. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką.
Gotowe do spożycia po 2 – 3 dniach.
Polecam Wam wszystkim sprawdzić stronę https://dsk-kancelaria.pl/ , na której znajdziecie ofertę nowoczesnej i profesjonalnej kancelarii adwokackiej DSK. W razie pytań, wszystkie informacje o ofercie oraz kontakt znajdziecie na stronie.
OdpowiedzUsuń