niedziela, 2 marca 2014

Adwokat

AJERKONIAK CZY ADWOKAT?
Nad nazwą tego pysznego likieru jajecznego od zawsze toczą się dyskusje. Według jednej z etymologii nazwa jest skrótem od holenderskiego wyrażenia advocaatenborrel (napój adwokatów). Podobno był to ulubiony napój holenderskich prawników, którzy odświeżali nim gardła zdarte długotrwałym przemawianiem w sądach.
Zostawię już tą nazwę w spokoju i idę się delektować rewelacyjnym smakiem, kremową i gęstą strukturą oraz żółciutką barwą! 


SKŁADNIKI:

  • 1/2 litra wódki
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g masła

WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrami, dodawać żółtka dalej ucierając, na koniec wlać wódkę i wymieszać. Zabutelkować. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką.

Gotowe do spożycia po 2 – 3 dniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz