Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, czas wielkiego obżarstwa przed nami ;) Drożdżowe faworki pyszne, najlepsze jeszcze ciepłe. I wcale nie ma z nim tyle roboty! Przepis z tradycją od babci!
SKŁADNIKI na +/- 90 sztuk:
- 1 1/2 kg mąki pszennej
- 200 g masła – stopić i ostudzić
- 3/4 litra mleka – letnie
- 12 dkg drożdży
- 40 dkg cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
WYKONANIE
Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia:
- 1/4 litra mleka
- drożdże
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
jak mieszanka urośnie dodać jajka, wymieszać i wlać do miski gdzie wcześniej wymieszaliśmy pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wałkujemy partiami na grubość około 0.8 cm. Zwijamy faworki, odstawiamy na parę minut do ponownego wyrośnięcia.
Smażymy na głębokim oleju – z dwóch stron.
Usmażone faworki przekładamy na ręcznik papierowy a następnie, już ostudzone i suche, posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz