środa, 26 lutego 2014

Drożdżowe faworki

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, czas wielkiego obżarstwa przed nami ;) Drożdżowe faworki pyszne, najlepsze jeszcze ciepłe. I wcale nie ma z nim tyle roboty! Przepis z tradycją od babci!




SKŁADNIKI na +/- 90 sztuk:

  • 1 1/2 kg mąki pszennej
  • 200 g masła – stopić i ostudzić
  • 3/4 litra mleka – letnie
  • 12 dkg drożdży
  • 40 dkg cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli


WYKONANIE

Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia:

  • 1/4 litra mleka
  • drożdże
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
jak mieszanka urośnie dodać jajka, wymieszać i wlać do miski gdzie wcześniej wymieszaliśmy pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia.


Gotowe ciasto wałkujemy partiami na grubość około 0.8 cm. Zwijamy faworki, odstawiamy na parę minut do ponownego wyrośnięcia.

Smażymy na głębokim oleju – z dwóch stron.


Usmażone faworki przekładamy na ręcznik papierowy a następnie, już ostudzone i suche, posypujemy cukrem pudrem.


Tłusty czwartek 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz