Amerykanie pieką brownies a Polacy mamy swojego poczciwego murzynka…
„Murzynek” jest wypiekiem bardzo łatwym – trudno w nim o zakalec, za to po upieczeniu jego bogaty, czekoladowy smak sprawia wiele radości.
WYKONANIE:
Roztopić a potem odlać 0,5 szklanki gotowej masy (na polewę) :
- 1 margarynę (250 g)
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki kakao
Do ostudzonej masy dodać:
- 4 żółtka
- 1,5 szklanki mąki
- 4 ubite białka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie można dodać ulubione bakalie np. orzechy, migdały itp.
Składniki wymieszać, masę wylać do wysmarowanej i wysypanej foremki „keksowej” i piec w ok 180`C.
Ostudzonego murzynka posmarować odlaną wcześniej polewą.
Idealna nazwa - moja mama przygotowuje dokładnie taki murzynek :)
OdpowiedzUsuńWg. mnie murzynek z tego przepisu jest rewelacyjny ;)
Usuń