piątek, 7 marca 2014

Murzynek mamy

Amerykanie pieką brownies a Polacy mamy swojego poczciwego murzynka…
„Murzynek” jest wypiekiem bardzo łatwym – trudno w nim o zakalec, za to po upieczeniu jego bogaty, czekoladowy smak sprawia wiele radości. 


WYKONANIE:

Roztopić a potem odlać 0,5 szklanki gotowej masy (na polewę) :
  • 1 margarynę (250 g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao

Do ostudzonej masy dodać:
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 ubite białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    opcjonalnie można dodać ulubione bakalie np. orzechy, migdały itp.

    Składniki wymieszać, masę wylać do wysmarowanej i wysypanej foremki „keksowej” i piec w ok 180`C.
    Ostudzonego murzynka posmarować odlaną wcześniej polewą.



2 komentarze:

  1. Idealna nazwa - moja mama przygotowuje dokładnie taki murzynek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg. mnie murzynek z tego przepisu jest rewelacyjny ;)

      Usuń