czwartek, 6 marca 2014

Ule

Ule zna chyba każdy na śląsku :) Pokażę Wam moje ule orzechowe które są banalnie proste w wykonaniu a przy tym apetyczne. Do ulepienia tych ciasteczek albo jak kto woli pralinek potrzebna jest foremka do uli. 
SKŁADNIKI (na około 20 średnich sztuk):

  • 200 g zmielonych orzechów 
  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko (nie ubijać)
  • krążki waflowe lub opłatki
  • masa kajmakowa (u mnie kakaowa)


WYKONANIE:
Orzechy, cukier, białko umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać. Schłodzić masę alby lepiej związała. Przygotować foremki do uli. Kawałki ciasta wciskać do foremki, tak by ciasto dokładnie przylegało do jej boków. Zrobić w ulu wgłębienie na nadzienie, wlać masę, zamontować postawę z wafelki. Otworzyć foremkę, wyjąć z niej gotowy ul, odłożyć.



1 komentarz: