W upały najlepiej częstować gości smakołykiem prosto z lodówki.
Po zachwytach rodzinki ptasią pianką postanowiłam wykonać inną wersję smakową tej pianki. Białka zostały wykorzystane
a tymczasem po deserku ani śladu... myślicie, że smakowało ;) ?
a tymczasem po deserku ani śladu... myślicie, że smakowało ;) ?
SKŁADNIKI:
- 7 białek
- 1 szklanka cukru
- 7 łyżeczek żelatyny
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczki kakao
- 80 g herbatników do wyłożenia formy
na polewę:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
WYKONANIE:
- Formę 20 x 30 cm wyłożyć herbatnikami.
- Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Masę podzielić na dwie części (2/3 i 1/3).
- Do pierwszej dodać 2/3 przygotowanej żelatyny i ubijać jeszcze przez chwilę.
- Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki.
- Do drugiej części dodać kakao i pozostałą żelatynę.
- Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Dobrze wymieszać i przestudzić.
- Gdy lekko zgęstnieje, polać zastygnięte ptasie mleczko.
- Całość ponownie schłodzić.
Wygląda bardzo ładnie, więc myślę, że nie zostało z niej już nic. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, A. :)
;) Pozdrawiam również
Usuń