wtorek, 16 lipca 2013

Pianka cytrynowo-czekoladowa

W upały najlepiej częstować gości smakołykiem prosto z lodówki.
Po zachwytach rodzinki ptasią pianką postanowiłam wykonać inną wersję smakową tej pianki. Białka zostały wykorzystane
a tymczasem po deserku ani śladu... myślicie, że smakowało ;) ?



SKŁADNIKI:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki kakao
  • 80 g herbatników do wyłożenia formy

na polewę:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny



WYKONANIE:
  1. Formę 20 x 30 cm wyłożyć herbatnikami.
  2. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  3. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. 
  4. Masę podzielić na dwie części (2/3 i 1/3).
  5. Do pierwszej dodać 2/3 przygotowanej żelatyny i ubijać jeszcze przez chwilę.  
  6. Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki. 
  7. Do drugiej części dodać kakao i pozostałą żelatynę.
  8. Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać  żelatynę do reszty masy. Dobrze wymieszać i przestudzić.
  9. Gdy lekko zgęstnieje, polać zastygnięte ptasie mleczko. 
  10. Całość ponownie schłodzić. 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo ładnie, więc myślę, że nie zostało z niej już nic. ;)

    Pozdrawiam ciepło, A. :)

    OdpowiedzUsuń