Niemiecki przepis na ciasto z agrestem oraz "mąką" ze słonecznika. Jest pyszne, mięciutkie i ekspresowe do zrobienia.
Pachnie bosko i smakuje niebiańsko :)
Pachnie bosko i smakuje niebiańsko :)
SKŁADNIKI:
- 1 kg agrestu
- 150 g słonecznika
- 300 g masła
- 350 g cukru (dałam mniej)
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 5 jajek
- skórka starta z cytryny
- 370 g maki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 białka
- 150 g cukru pudru
WYKONANIE:
- Nasiono słonecznika uprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmielić w młynku do kawy na "mączkę".
- Tłuszcz + cukry wymieszać, wbijać po 1 jajku, dodać 100 g mąki ze słonecznika + mąkę pszenną + proszek do pieczenia.
- Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną pergaminem.
- Wyłożyć na ciasto agrest - zapiec około 30 minut.
- Wyłożyć na ciasto białka ubite z cukrem pudrem na sztywną pianę + pozostałą (50 g) mąką ze słonecznika.Zapiec około 10 minut.
Ładne chociaż agrest jak dla mnie jest jeszcze zbyt mało dojrzały:)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńBardzo ciekawy przepis.Ciekawa jestem, czy dodatek zmielonego słonecznika wpływa na smak całości. Pozdrawiam z Gliwic :)
OdpowiedzUsuń:))
Usuń:))
UsuńFajnie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuń