sobota, 6 lipca 2013

Ciasto agrestowe ze słonecznikiem

Niemiecki przepis na ciasto z agrestem oraz "mąką" ze słonecznika. Jest pyszne, mięciutkie i ekspresowe do zrobienia.
Pachnie bosko i smakuje niebiańsko :)



SKŁADNIKI:

  • 1 kg agrestu
  • 150 g słonecznika
  • 300 g masła
  • 350 g cukru (dałam mniej)
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • skórka starta z cytryny
  • 370 g maki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru


WYKONANIE:

  1. Nasiono słonecznika uprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmielić w młynku do kawy na "mączkę".
  2. Tłuszcz + cukry wymieszać, wbijać po 1 jajku, dodać 100 g mąki ze słonecznika + mąkę pszenną + proszek do pieczenia.
  3. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną pergaminem.
  4. Wyłożyć na ciasto agrest - zapiec około 30 minut.
  5. Wyłożyć na ciasto białka ubite z cukrem pudrem na sztywną pianę + pozostałą (50 g) mąką ze słonecznika. 
    Zapiec około 10 minut.



6 komentarzy:

  1. Ładne chociaż agrest jak dla mnie jest jeszcze zbyt mało dojrzały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis.Ciekawa jestem, czy dodatek zmielonego słonecznika wpływa na smak całości. Pozdrawiam z Gliwic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń