Gdy tylko zobaczyłam u Arabeski to mleczko od razu pomyślałam, że w lodówce stoi 7 białek ;))
Jest to świetny a do tego smaczny pomysł na wykorzystanie białek. Pianka jest delikatna a zarazem sztywna, a do tego odkryłam polewę IDEALNĄ!!!! Musicie ją zrobić koniecznie.
cytuję za autorką z lekkimi zmianami:
SKŁADNIKI:
- 7 białek
- 1 szklanka cukru
- 7 łyżeczek żelatyny
- sok z połowy cytryny
- 80 g herbatników do wyłożenia formy
na polewę:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
WYKONANIE:
- Formę 20 x 30 cm wyłożyć herbatnikami.
- Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ubijać jeszcze przez chwilę.
- Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki.
- Przygotować polewę.
- Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać zastygnięte ptasie mleczko.
- Całość ponownie schłodzić.
hm, ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńpysznie będzie, tak myślę :]
pozdrawiam!
dzięki, również pozdrawiam!
Usuńzapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńWypróbowałaś już?