sobota, 29 czerwca 2013

Ptasia pianka

Gdy tylko zobaczyłam u Arabeski to mleczko od razu pomyślałam, że w lodówce stoi 7 białek ;))
Jest to świetny a do tego smaczny pomysł na wykorzystanie białek. Pianka jest delikatna a zarazem sztywna, a do tego odkryłam polewę IDEALNĄ!!!! Musicie ją zrobić koniecznie.



cytuję za autorką z lekkimi zmianami:
SKŁADNIKI:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • 80 g herbatników do wyłożenia formy
na polewę:
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny


WYKONANIE:

  1. Formę 20 x 30 cm wyłożyć herbatnikami.
  2. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  3. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ubijać jeszcze przez chwilę.  
  4. Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki. 
  5. Przygotować polewę.
  6. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać  żelatynę do reszty masy. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać zastygnięte ptasie mleczko. 
  7. Całość ponownie schłodzić. 

4 komentarze: