Kawa mrożona jest idealnym sposobem na orzeźwienie w gorące letnie dni. Jako kawowy amator mam patent na wykonanie tego mrożonego smakołyku w wersji łatwiejszej i szybszej niż zwykle proponują to przepisy. POLECAM gdy żar leje się z nieba ;)
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
- kostki lodu - skruszyć
- 150 ml mleka
- kakao do posypania
dodatkowo:
- przeźroczysta szklanka (schłodzona w zamrażarce)
- opcjonalnie spieniacz do mleka
WYKONANIE:
Szklankę włożyć do zamrażarki aby się schłodziła. Zaparzyć mocną kawę - ostudzić a potem schłodzić w lodówce. Zimne mleko spienić w szklance z dodatkiem kruszonego lodu. Wlać zimną kawę delikatnym strumieniem, u góry wytworzy się pianka. Można posypać słodkim kakaem lub posypką do kawy czy udekorować śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu - wówczas jest najwięcej piany, z czasem jej ilość maleje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz