piątek, 28 czerwca 2013

SZYBKIE ice coffee

Kawa mrożona jest idealnym sposobem na orzeźwienie w gorące letnie dni. Jako kawowy amator mam patent na wykonanie tego mrożonego smakołyku w wersji łatwiejszej i szybszej niż zwykle proponują to przepisy.  POLECAM gdy żar leje się z nieba ;)



SKŁADNIKI:

  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
  • kostki lodu - skruszyć
  • 150 ml mleka
  • kakao do posypania
dodatkowo:
  • przeźroczysta szklanka (schłodzona w zamrażarce)
  • opcjonalnie spieniacz do mleka
WYKONANIE:

Szklankę włożyć do zamrażarki aby się schłodziła. Zaparzyć mocną kawę - ostudzić a potem schłodzić w lodówce. Zimne mleko spienić w szklance z dodatkiem kruszonego lodu. Wlać zimną kawę delikatnym strumieniem, u góry wytworzy się pianka. Można posypać słodkim kakaem lub posypką do kawy czy udekorować śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu - wówczas jest najwięcej piany, z czasem jej ilość maleje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz