Pyszny torcik!
Ciasto "biszkoptowe" wykonane jest na samych białkach, z ogromną ilością orzechów! Krem wykonałam na serku waniliowym, a całość dopełnił niezawodny dżem z dyni przerobiony w połączeniu z białym rumem na mus. Torcik wychodzi wilgotny, zbity ale nie ciężki. Polecam wykonać go wieczorem ponieważ jest idealny na drugi dzień (trzymać w lodówce). 
Inspiracja blog słodka pasja 
SKŁADNIKI
na ciasto:
- 10 sztuk białek
 - 250 g orzechów laskowych - potrzeć
 - 50 g migdałów - potrzeć
 - 200 g cukru
 - 3 łyżki bułki tartej
 - 2 łyżki mąki tortowej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
na krem:
- 400 g serka twarogowego (u mnie z prawdziwą wanilią ALDI)
 - 200 g śmietany 30%
 - 3 łyżki mleka w proszku
 
na mus:
Ciasto: 
Białka wlać do garnka, do białek dodać cukier i podgrzać całość do temperatury około 40`C. 
Po czym ubić masę na sztywno, dodać: orzechy, migdały, bułkę, mąkę, proszek - wymieszać. 
Wylać do tortownicy (23 cm) wyłożonej na spodzie papierem (brzegi wysmarować masłem) i piec około 25 - 40 minut w temperaturze 160 - 170`C z termoobiegiem.
Dobrze wystudzić, przekroić na 3 krążki. 
Krem: 
Ubić śmietanę na sztywno, dodać partiami serek dalej ubijając, na koniec dodać mleko w proszku - wymieszać.
Mus:
6 łyżek białego rumu zmiksować z malutkim słoikiem dżemu.
SKŁADANIE:
- Krążki nasączyć białym rumem.
 - Pierwszy krążek posmarować musem i kremem.
 - Przykryć drugim krążkiem i czynność powtórzyć.
 - Na koniec wykładamy ostatni krążek lekko smarując go kremem i dekorujemy.
 
Ooo tak, to jest zdecydowanie coś dla mnie! A za 3 tygodnie moje urodziny, już wiem jak je uczczę!
OdpowiedzUsuńMyślę, że to będzie dobra decyzja:)
UsuńTorcik jest sycący, podzielny ale nie przesłodzony!
dzięki :)
OdpowiedzUsuńPiękny!!!
OdpowiedzUsuńKochamy ciasta z dodatkiem orzechów i migdałków :):)
Częstujemy sie i serdecznie pozdrawiamy !!!
Częstujcie się do woli - zapraszam!
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie :)
och, och, och! niesamowicie atrakcyjny.
OdpowiedzUsuńKusisz tym tortem :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda, zapewne tak też smakuje :) mniam
OdpowiedzUsuńDzięki Moniś :*
UsuńWygląda fenomenalnie! Musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)
Usuń