piątek, 15 marca 2013

Tort orzechowy z lekkim kremem

Pyszny torcik!
Ciasto "biszkoptowe" wykonane jest na samych białkach, z ogromną ilością orzechów! Krem wykonałam na serku waniliowym, a całość dopełnił niezawodny dżem z dyni przerobiony w połączeniu z białym rumem na mus. Torcik wychodzi wilgotny, zbity ale nie ciężki. Polecam wykonać go wieczorem ponieważ jest idealny na drugi dzień (trzymać w lodówce). 
Inspiracja blog słodka pasja



SKŁADNIKI
na ciasto:
  • 10 sztuk białek
  • 250 g orzechów laskowych - potrzeć
  • 50 g migdałów - potrzeć
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 400 g serka twarogowego (u mnie z prawdziwą wanilią ALDI)
  • 200 g śmietany 30%
  • 3 łyżki mleka w proszku
na mus:


WYKONANIE
Ciasto: 
Białka wlać do garnka, do białek dodać cukier i podgrzać całość do temperatury około 40`C. 
Po czym ubić masę na sztywno, dodać: orzechy, migdały, bułkę, mąkę, proszek - wymieszać. 
Wylać do tortownicy (23 cm) wyłożonej na spodzie papierem (brzegi wysmarować masłem) i piec około 25 - 40 minut w temperaturze 160 - 170`C z termoobiegiem.
Dobrze wystudzić, przekroić na 3 krążki. 

Krem: 
Ubić śmietanę na sztywno, dodać partiami serek dalej ubijając, na koniec dodać mleko w proszku - wymieszać.

Mus:
6 łyżek białego rumu zmiksować z malutkim słoikiem dżemu.



SKŁADANIE:
  1. Krążki nasączyć białym rumem.
  2. Pierwszy krążek posmarować musem i kremem.
  3. Przykryć drugim krążkiem i czynność powtórzyć.
  4. Na koniec wykładamy ostatni krążek lekko smarując go kremem i dekorujemy.




11 komentarzy:

  1. Ooo tak, to jest zdecydowanie coś dla mnie! A za 3 tygodnie moje urodziny, już wiem jak je uczczę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to będzie dobra decyzja:)
      Torcik jest sycący, podzielny ale nie przesłodzony!

      Usuń
  2. Piękny!!!
    Kochamy ciasta z dodatkiem orzechów i migdałków :):)
    Częstujemy sie i serdecznie pozdrawiamy !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstujcie się do woli - zapraszam!
      Również pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. och, och, och! niesamowicie atrakcyjny.

    OdpowiedzUsuń
  4. przepysznie wygląda, zapewne tak też smakuje :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fenomenalnie! Musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń