Przeglądając Wasze blogi natrafiłam na blog kawa-z-pianka na którym znalazłam wspaniały przepis na super kruche rogaliki bez masła. Z podanej porcji wychodzi jedna blaszka ciasteczek (sugeruję od razu zrobić z podwójnej porcji ponieważ znikają w mgnieniu oka ;) )
- 250 g mąki
- 30 g cukru pudru
- 80 g oleju
- 80 ml letniej wody
- marmolada wieloowocowa
WYKONANIE:
Z podanych składników wyrobiłam ciasto i odstawiłam do lodówki na około 20 minut. Rozwałkowałam ciasto na okrąg i wycinałam trójkąty. Nakładałam marmoladę i formowałam całość w rogalik. Piekłam w 170`C przez 20 minut.
Mm, pysznie. Też wczoraj miałam 'na tapecie' kruche wypieki.
OdpowiedzUsuńLubimy kruche, oj lubimy ;)
Usuńo, rogaliki na oleju, takich jeszcze nie próbowałam, świetne :)
OdpowiedzUsuńdzięki i spróbuj koniecznie!
UsuńUwielbiam takie kruchutkie rogaliki. Są pyszne!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam!
Usuńdzięki :)
OdpowiedzUsuńRogaliki wyszły pyszne lecz troszkę za słodkie następnym razem dodam mniej cukru. Miałam mały problem, bo ciasto przy rozwałkowywaniu rozwarstwiało mi się, i kurczyło co zrobiłam źle może mi podpowiesz. :)
OdpowiedzUsuńAnia
Może faktycznie dodałaś za dużo cukru? 30 g to tylko około 2 łyżki (Aniu może wsypałaś 300 g ??) moje rogaliki nie były za słodkie...
UsuńPozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Hahaha tak faktycznie tak zrobiłam, Ale kucharka ze mnie. Robię dziś rogaliki ponownie bo piątkowe dwie porcje zniknęły w mgnieniu oka.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Pa
Ania
Mniam....takie mogę jeśc do woli,ja zrobiłam z masą orzechową z przepisów kuchni Lidla wyszły pyszne.
OdpowiedzUsuń:) widać mamy podobne gusta bo ostatnio myślałam o zastosowaniu ich "farszu" w tych rogalikach
UsuńJa zrobiłam z nutellą :)
UsuńŚwietny przepis, bez masła i margaryny! Ciasto dobrze się wałkowało, jako nadzienie dałam przecier z róży :) Czekam aż się zarumienią, oczy już mi się kleją, bo normalnie śpię o tej porze (jest godz. 2 w nocy). Jutro sobota, więc rogaliki będą pyszną niespodzianką dla domowników, a słoiczek z konfiturą uśmiechał się do mnie od tygodnia. Ogromne dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń