wtorek, 15 stycznia 2013

PLACEK DROŻDŻOWY Z CYNAMONEM

Teraz gdy za oknem aura iście zimowa, przychodzi ochota na pachnące korzennie smakołyki. Ten placek to pełno drożdżowych ślimaczków
z cynamonowym farszem.
Ciasto jest super mięciutkie, pachnące cynamonem, słowem - niebo w gębie.
Towarzyszy mu cudowny zapach, jaki roznosi się po całym domu podczas pieczenia. 
Przepis ten to wariacja  świątecznego placka drożdżowego.



SKŁADNIKI



na ciasto:

  • 40 dkg mąki
  • 3 czubate łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 4 żółtka

na farsz:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 spore łyżeczki cynamonu
  • trochę stopionego masła
WYKONANIE


Wyrobić ciasto drożdżowe – odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować stopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i zrolować. Pokroić na talarki grubości 4 cm i takie ślimaczki układać na wyłożonej papierem blasze jeden przy drugim.Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec około 40 minut
w 170`C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz