Teraz gdy za oknem aura iście zimowa, przychodzi ochota na pachnące korzennie smakołyki. Ten
placek to pełno drożdżowych ślimaczków
z cynamonowym farszem. Ciasto jest super mięciutkie, pachnące cynamonem, słowem - niebo w gębie.
Towarzyszy mu cudowny zapach, jaki roznosi się po całym domu podczas pieczenia.
z cynamonowym farszem. Ciasto jest super mięciutkie, pachnące cynamonem, słowem - niebo w gębie.
Towarzyszy mu cudowny zapach, jaki roznosi się po całym domu podczas pieczenia.
Przepis ten to wariacja świątecznego placka drożdżowego.
SKŁADNIKI
na ciasto:
- 40 dkg mąki
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki cukru
- 60 g masła
- 1 szklanka mleka
- 5 dkg drożdży
- 4 żółtka
na farsz:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 spore łyżeczki cynamonu
- trochę stopionego masła
Wyrobić
ciasto drożdżowe – odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienki
prostokąt, posmarować stopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z
cynamonem i zrolować. Pokroić na talarki grubości 4 cm i takie ślimaczki
układać na wyłożonej papierem blasze jeden przy drugim.Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec około 40 minut
w 170`C.
w 170`C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz