Któż z nasz nie zna murzynka? Ile domów tyle przepisów, ile gospodyń tyle pomysłów.
Próbować podrobić bezkonkurencyjnego murzynka mamy nawet nie próbuję, dlatego upiekłam takiego z czerwonym winem które dodaje tej zwykłej (niezwykłej?) babce szczypty luksusu.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 2 łyżki mleka
- 7 łyżek czerwonego wina (ja dodałam wiśniowe, słodkie)
- 3 łyżki przesianego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 4 białka
- garść suszonej żurawiny
- garść tartych orzechów laskowych
- garść kokosu
WYKONANIE:
- W garnku roztopić masło, dodać: mleko, wino, cukry i na końcu kakao - zagotować. Ostudzić.
- Dodawać kolejno żółtka i mąkę z proszkiem - cały czas miksując.
- Dodać ubitą pianę z białek i bakalie - delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Wylać do keksówki (ok 32 cm długości) wyłożonej pergaminem i piec około 45 minut w 170`C z termoobiegiem.
- Wystudzić bez formy na kratce.
- Wystudzone ciasto polać czekoladą lub polewą (u mnie):
Ja też uwielbiam murzynka:)
OdpowiedzUsuń