niedziela, 20 stycznia 2013

Murzynek z winem

Któż z nasz nie zna murzynka? Ile domów tyle przepisów, ile gospodyń tyle pomysłów. 
Próbować podrobić bezkonkurencyjnego murzynka mamy nawet nie próbuję, dlatego upiekłam takiego z czerwonym winem które dodaje tej zwykłej (niezwykłej?) babce szczypty luksusu.




SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 7 łyżek czerwonego wina (ja dodałam wiśniowe, słodkie)
  • 3 łyżki przesianego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • garść suszonej żurawiny
  • garść tartych orzechów laskowych
  • garść kokosu



WYKONANIE:
  1. W garnku roztopić masło, dodać: mleko, wino, cukry i na końcu kakao - zagotować. Ostudzić.
  2. Dodawać kolejno żółtka i mąkę z proszkiem - cały czas miksując.
  3. Dodać ubitą pianę z białek i bakalie - delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  4. Wylać do keksówki (ok 32 cm długości) wyłożonej pergaminem i piec około 45 minut w 170`C z termoobiegiem.
  5. Wystudzić bez formy na kratce.
  6. Wystudzone ciasto polać czekoladą lub polewą (u mnie):
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki kakao


1 komentarz: