Rewelacyjne kruche ciasteczka z rumowym aromatem, idealne po gorącej herbatki.
SKŁADNIKI:
- 120 g mąki pszennej
- 120 g kaszy manej
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka białego rumu
- orzechy włoskie do dekoracji
WYKONANIE:
Mąkę, kaszę, cukier i orzechy łączymy. Dodajemy do suchych składników jajko wymieszane z rumem
i masłem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, przyklejamy na każdej kuli orzech włoski do dekoracji. Pieczemy przez 15 minut w 170`C z termoobiegiem.
i masłem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, przyklejamy na każdej kuli orzech włoski do dekoracji. Pieczemy przez 15 minut w 170`C z termoobiegiem.
Zjadłabym:) muszę wpaść na kawkę:) Patka:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :*
UsuńOrzechy mogę jadać w każdej postaci, zwłaszcza na słodko :) Fajne ciasteczka, na pewno skorzystam z przepisu w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuń