wtorek, 22 stycznia 2013

Ciasteczka orzechowe

Rewelacyjne kruche ciasteczka z rumowym aromatem, idealne po gorącej herbatki.



SKŁADNIKI:

  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g kaszy manej 
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka białego rumu
  • orzechy włoskie do dekoracji




WYKONANIE:
Mąkę, kaszę, cukier i orzechy łączymy. Dodajemy do suchych składników jajko wymieszane z rumem
i masłem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, przyklejamy na każdej kuli orzech włoski do dekoracji. Pieczemy przez 15 minut w 170`C z termoobiegiem. 



3 komentarze:

  1. Zjadłabym:) muszę wpaść na kawkę:) Patka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy mogę jadać w każdej postaci, zwłaszcza na słodko :) Fajne ciasteczka, na pewno skorzystam z przepisu w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń