środa, 9 stycznia 2013

Stollen


Stollen to tradycyjne ciasto z Drezna, zwykle przygotowywane na Boże Narodzenie. Zdarza się, że Niemcy nazywają go chlebkiem. 
Wg. legend jego kształt/wygląd przypomina pieluszki narodzonego Dzieciątka.

Teraz o samym cieście - dość ciężkie ale wilgotne maślane drożdżowe ciasto obficie nadziane kandyzowanymi owocami i marcepanem. Ciasto możemy wykonać co najmniej tydzień przed podaniem (a zaleca się leżakowanie nawet do 6 tygodni).




SKŁADNIKI (2 szt Stollen)

  • 500g mąki, 
  • 42g drożdży, 
  • 150ml mleka, 
  • 150g masła, 
  • 1 jajko, 
  • 80g cukru, 
  • 75g posiekanych migdałów, 
  • 75g rodzynek, 
  • 4 łyżki rumu, 
  • 175g mieszanki: suszonej żurawiny,  kandyzowanej skórki pomarańczowej, kandyzowanej skórki cytrynowej, 
  • szczypta soli, 
  • 200g marcepanu, 
oraz


  • 40g masła 
  • cukier puder do posypania ciasta 

WYKONANIE:

  1. Rodzynki namoczyć w rumie. 
  2. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Gdy drożdże zaczną się rozpuszczać, wymieszać je. 
  3. Mąkę przesiać do miski. 
  4. Wlać rozpuszczone drożdże oraz lekko ciepłe mleko. Całość przemieszać widelcem. 
  5. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. 
  6. Po tym czasie dodać resztę cukru, szczyptę soli, jajko oraz stopione i lekko przestudzone masło.
  7. Wyrobić, aż ciasto będzie odklejało się od ręki i ścianek miski. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
  8. Na koniec oddać skórkę pomarańczową i cytrynową, rodzynki wraz z rumem, żurawinę i migdały.
  9. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę. 
  10. Ciasto wyjąć i zagnieść na posypanej mąką stolnicy. Podzielić na 2 części i z każdej uformować prostokąt ok. 20 x 25 cm, wałkując tylko przez środek.
  11. Marcepan podzielić na 2 części i uformować wałki. 
  12. Na cieście ułożyć wałek marcepanu i złożyć ciasto, formując kształt bochenka. 
  13. Dużą, płaską blachę wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze oba bochenki. 
  14. Piec w 160 stopniach ok. 1 godzinę, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. 
  15. Jeszcze ciepłe ciasta posmarować masłem i obficie posypać cukrem pudrem. Odstawić do ostudzenia, po czym zawinąć w papier i zostawić na minimum tydzień w chłodnym miejscu
Zapakowany wyglądał tak:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz