czwartek, 22 listopada 2012

Drożdżowy placek świąteczny

Przepyszne ciasto drożdżowe z bakaliami, dżemem, polane białą czekoladą. Jest lekkie jak chmurka, wilgotne, maślane... 
Naprawdę zachęcam do spróbowania. 
Nie wiem dlaczego zostało nazwane świątecznym? Macie jakieś pomysły??


SKŁADNIKI:

Ciasto:
40 dkg mąki
3 czubate łyżki płatków owsianych
½ szklanki cukru
¼ kostki margaryny (daje masło)
1 szklanka mleka
5 dkg drożdży
4 żółtka
Masa:
25 dkg marmolady (ja dałam dżem z borówki)
5 dkg rodzynek namoczonych w rumie (nie dodałam)
5 dkg skórki
5 dkg orzechów (dałam 10 dkg)

WYKONANIE:
Wyrobić ciasto drożdżowe – odstawić do wyrośnięcia. Marmoladę wymieszać z pozostałymi składnikami na masę. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować masą i zrolować. Pokroić na talarki 4 cm i takie ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem - jeden przy drugim. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec około 45 minut w 190`C. Wystudzone udekorować roztopioną białą czekoladą.






Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

6 komentarzy:

  1. Super ciasto :) Mam przepis na trochę inne ciasto drożdżowe świąteczne z pomarańczami, wiśniami i orzechami, jest przepyszne i baaardzo eleganckie. Kiedyś dodam go na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę śledzić bo jestem ciekawa :)

      Usuń
    2. Właśnie wklepuję przepis, jak się uda, to jutro pojawi się na moim blogu :)

      Usuń
    3. Oto i on: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/drozdzowy-mazurek-krolewski.html

      Usuń
  2. Fajne ciacho !
    Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajnie i smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń