Przepyszne ciasto drożdżowe z bakaliami, dżemem, polane białą czekoladą. Jest lekkie jak chmurka, wilgotne, maślane...
Naprawdę zachęcam do spróbowania.
Naprawdę zachęcam do spróbowania.
Nie wiem dlaczego zostało nazwane świątecznym? Macie jakieś pomysły??
Ciasto:
• 40 dkg mąki
• 3 czubate łyżki płatków owsianych
• ½ szklanki cukru
• ¼ kostki margaryny (daje masło)
• 1 szklanka mleka
• 5 dkg drożdży
• 4 żółtka
Masa:
• 25 dkg marmolady (ja dałam dżem z borówki)
• 5 dkg rodzynek namoczonych w rumie (nie dodałam)
• 5 dkg skórki
• 5 dkg orzechów (dałam 10 dkg)
WYKONANIE:
Wyrobić ciasto drożdżowe – odstawić do wyrośnięcia. Marmoladę wymieszać z pozostałymi składnikami na masę. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować masą i zrolować. Pokroić na talarki 4 cm i takie ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem - jeden przy drugim. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec około 45 minut w 190`C. Wystudzone udekorować roztopioną białą czekoladą.
Super ciasto :) Mam przepis na trochę inne ciasto drożdżowe świąteczne z pomarańczami, wiśniami i orzechami, jest przepyszne i baaardzo eleganckie. Kiedyś dodam go na bloga :)
OdpowiedzUsuńBędę śledzić bo jestem ciekawa :)
UsuńWłaśnie wklepuję przepis, jak się uda, to jutro pojawi się na moim blogu :)
UsuńOto i on: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/drozdzowy-mazurek-krolewski.html
UsuńFajne ciacho !
OdpowiedzUsuńWitam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)
bardzo fajnie i smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń