Styropian czyli sernik bez sera ;) Ciasto bardzo lekkie, łatwe i przyjemne w smaku do tego dobrze się kroi . Smaku nadają mu powidła śliwkowe które są dość kwaśne w smaku.
CIASTO:
- 20 dkg masła
- 5 żółtek
- ½ szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
MASA JOGRUROWA:
- 1 litr jogurtu brzoskwiniowego
- ½ szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 20 dkg kokosu
PONADTO: powidła śliwkowe
1. Z podanych składników zagnieść ciasto (podzielić na 2 części) i włożyć do lodówki.
2. Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną blaszkę i posmarować powidłami.
3. Jogurt, cukier, budyń, proszek, kokos – zmiksować i dodać ubite białka – wymieszać i wyłożyć na powidła.
4. Zetrzeć na tarce 2 część ciasta.
5. Piec ok. 40 – 50 minut w 180`C
często widuje podobne i jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńGosiu piecz - polecam!
Usuńoj jadlam bardzo czesto u mojej prababci, przepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń