czwartek, 15 listopada 2012

Styropian

Styropian czyli sernik bez sera ;) Ciasto bardzo lekkie, łatwe i przyjemne w smaku do tego dobrze się kroi . Smaku nadają mu powidła śliwkowe które są dość kwaśne w smaku. 




CIASTO:

  • 20 dkg masła
  • 5 żółtek
  •  ½ szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

MASA JOGRUROWA:

  • 1 litr jogurtu brzoskwiniowego
  • ½ szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 20 dkg kokosu

PONADTO: powidła śliwkowe

1. Z podanych składników zagnieść ciasto (podzielić na 2 części) i włożyć do lodówki.
2. Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną blaszkę i posmarować powidłami.
3. Jogurt, cukier, budyń, proszek, kokos – zmiksować i dodać ubite białka – wymieszać i wyłożyć na powidła.
4. Zetrzeć na tarce 2 część ciasta.
5. Piec ok. 40 – 50 minut w 180`C


4 komentarze: