środa, 14 listopada 2012

Miętus

Zainspirowana blogiem martexsweetdreams postanowiłam wykonać to ciasto które zawdzięcza smak cukierkom "miętuskom".




MASA:

  • 150 g miętowych landrynek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła

Cukierki potłuc i włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając w kąpieli wodnej, rozpuścić cukierki.

W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy (powinien być jeszcze ciepły, nie zastygnięty), połączyć dokładnie z budyniem. Zostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę.
Masę rozprowadzić na kakaowym biszkopcie.



MASA ŚMIETANOWA:
  • 1 galaretka agrestowa
  • 200 g śmietany kremówki

Dodatkowo:
  • herbatniki typu pettit
  • starta czekolada

Na masę miętową wyłożyć warstwę herbatników.
Galaretkę rozpuścić w około 3/4 szklanki wrzątku. 
Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką. 
Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki. Pozostawić w lodówce do stężenia. 
Wierzch można posypać startą czekoladą.


11 komentarzy:

  1. Landrynkowa masa? Ciekawe i inspirujące ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudo! :-) Uwielbiam takie ciasta z nutą mięty!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię wszelkiego rodzaju pralinki i czekolady miętowe.
      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. patrząc na zdjęcie pomyślałam o tym, że dodałaś świeżej mięty, a to landrynki:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak... można było tak pomyśleć :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ślicznie Ci wyszedł, bardzo się cieszę, że wykorzystałaś przepis i że miętus smakował, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń