Lekki torcik bananowy z pianką straciatella.
Jest bardzo szybki w przygotowaniu i ma ciekawe połączenia smaków. Polecam!
SKŁADNIKI na tortownicę 30 cm:
na masę:
- 3 śnieżki straciatella
- 825 ml mleka
- 6 łyżek żelatyny
- 1,5 kostkai masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 banany
- dżem pomarańczowo - dyniowy
- 660 ml śmietany kremówki + 3 śmietanfixy do dekoracji
biszkopty:
- upiec 3 jasne biszkopty wg. ulubionego przepisu dodając trochę rozpuszczalnej kawy (zrobi "kropki")
WYKONANIE:
- Banany pokroić w krążki i ułożyć na biszkoptach posmarowanych dżemem.
- Żelatynę zalać 225 ml mleka i wymieszać. Podgrzać chwilę w kąpieli wodnej i wymieszać, aż nie będzie żadnych grudek. Wystudzić.
- Masło utrzeć z cukrem i jajkami.
- Ubić śnieżki w 600 ml mleka.
- Do masła dodać śnieżki - ubijając mikserem, wlać tężejącą żelatynę i szybko wymieszać.
- Wlać masę na banany. I przełożyć krążki na siebie tworząc tort. Wyrównać.
- Udekorować śmietaną ubitą z śmietanfixem.
Wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny tort!
OdpowiedzUsuńAż chciałoby się zjeść od razu :-)
Wygląda bajecznie...
Zapraszam na swój raczkujący blog
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/