wtorek, 6 września 2016

Tort straciatella z bananami

Lekki torcik bananowy z pianką straciatella.
Jest bardzo szybki w przygotowaniu i ma ciekawe połączenia smaków. Polecam!
SKŁADNIKI na tortownicę 30 cm:
na masę:
  • 3 śnieżki straciatella
  • 825 ml mleka 
  • 6 łyżek żelatyny
  • 1,5 kostkai masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 banany
  • dżem pomarańczowo - dyniowy
  • 660 ml śmietany kremówki + 3 śmietanfixy do dekoracji
biszkopty:
  • upiec 3 jasne biszkopty wg. ulubionego przepisu dodając trochę rozpuszczalnej kawy (zrobi "kropki") 

WYKONANIE:
  1. Banany pokroić w krążki i ułożyć na biszkoptach posmarowanych dżemem. 
  2. Żelatynę zalać 225 ml  mleka i wymieszać. Podgrzać chwilę w kąpieli wodnej i wymieszać, aż nie będzie żadnych grudek. Wystudzić. 
  3. Masło utrzeć z cukrem i jajkami.  
  4. Ubić śnieżki w 600 ml mleka. 
  5. Do masła dodać śnieżki - ubijając mikserem, wlać tężejącą żelatynę i szybko wymieszać. 
  6. Wlać masę na banany. I przełożyć krążki na siebie tworząc tort. Wyrównać. 
  7. Udekorować śmietaną ubitą z śmietanfixem. 


2 komentarze:

  1. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny tort!
    Aż chciałoby się zjeść od razu :-)
    Wygląda bajecznie...
    Zapraszam na swój raczkujący blog
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń