wtorek, 30 sierpnia 2016

Kruche ciasto ze śliwkami

Wspaniałe kruche ze śliwkami, po prostu...
SKŁADNIKI:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 kg śliwek
WYKONANIE:
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzeć na tarce i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać.
  2. Żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę roztrzepać. Dodać do mąki połączonej z masłem i wyrobić.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną cześć i położyć na dno formy, na nie wyłożyć pokrojone śliwki. Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
  4. Piec w piekarniku w temp.  ok. 180`C 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz