Przepyszne czekoladowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny i jagodami. Na górze zwieńczenie ciasta bezą z orzechami.
SKŁADNIKI
- 5 żółtek
- 2 białka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 7 łyżek wody
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 7 łyżek kaszy manny
- 200 g masła
na bezę:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki zmielonych orzechów
- CIASTO. Masło, cukier, wodę i kakao zagotować i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Ubić białka na pianę. Do ostudzonej masy wmiksować żółtka, dodać mąkę i białka. Piec w temp. 180`C około 30 minut. Wystudzić przekroić na dwie części.
- BEZA. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, rozsmarować na blasze wyłożonej papierem i posypać po wierzchu orzechami. Piec około 30 minut w 140`C.
- KREM. Ugotować kaszę ugotować na mleku z cukrem. Ostudzoną masę zmiksować z masłem i podzielić na dwie części.
- PRZEŁOŻENIE:
- ciasto
- masa
- 1/2 jagód
- ciasto
- masa
- jagody
- beza
Biorę kawałek, super ciasto.
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto numer 1 w mojej kuchnii już od dłuższego czasu, polecam każdemu chociaż raz go zrobić i spróbować!
OdpowiedzUsuń