niedziela, 17 lipca 2016

Ciasto z jagodami

Przepyszne czekoladowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny i jagodami. Na górze zwieńczenie ciasta bezą z orzechami.

SKŁADNIKI
na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 7 łyżek wody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 200 g masła
na bezę:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki zmielonych orzechów
  • 1 do 1,5 szklanki jagód
WYKONANIE
  1. CIASTO. Masło, cukier, wodę i kakao zagotować i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Ubić białka na pianę. Do ostudzonej masy wmiksować żółtka, dodać mąkę i białka. Piec w temp. 180`C około 30 minut. Wystudzić przekroić na dwie części.
  2. BEZA. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, rozsmarować na blasze wyłożonej papierem i posypać po wierzchu orzechami. Piec około 30 minut w 140`C.
  3. KREM. Ugotować kaszę ugotować na mleku z cukrem. Ostudzoną masę zmiksować z masłem i podzielić na dwie części.
  4. PRZEŁOŻENIE:
  • ciasto
  • masa
  • 1/2 jagód
  • ciasto
  • masa
  • jagody
  • beza
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.



1 komentarz: