Przepyszne czekoladowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny i jagodami. Na górze zwieńczenie ciasta bezą z orzechami.
SKŁADNIKI
- 5 żółtek
 - 2 białka
 - 1 szklanka cukru
 - 1,5 szklanki mąki
 - 250 g masła
 - 7 łyżek wody
 - 4 łyżki kakao
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
na krem:
- 3 szklanki mleka
 - 3/4 szklanki cukru
 - 7 łyżek kaszy manny
 - 200 g masła
 
na bezę:
- 3 białka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 3 łyżki zmielonych orzechów
 
- CIASTO. Masło, cukier, wodę i kakao zagotować i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Ubić białka na pianę. Do ostudzonej masy wmiksować żółtka, dodać mąkę i białka. Piec w temp. 180`C około 30 minut. Wystudzić przekroić na dwie części.
 - BEZA. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, rozsmarować na blasze wyłożonej papierem i posypać po wierzchu orzechami. Piec około 30 minut w 140`C.
 - KREM. Ugotować kaszę ugotować na mleku z cukrem. Ostudzoną masę zmiksować z masłem i podzielić na dwie części.
 - PRZEŁOŻENIE:
 
- ciasto
 - masa
 - 1/2 jagód
 - ciasto
 - masa
 - jagody
 - beza
 
Biorę kawałek, super ciasto.
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto numer 1 w mojej kuchnii już od dłuższego czasu, polecam każdemu chociaż raz go zrobić i spróbować!
OdpowiedzUsuń