Lekki torcik bananowy z pianką straciatella.
Jest bardzo szybki w przygotowaniu i ma ciekawe połączenia smaków. Polecam!
SKŁADNIKI na tortownicę 30 cm:
na masę:
- 3 śnieżki straciatella
 - 825 ml mleka
 - 6 łyżek żelatyny
 - 1,5 kostkai masła
 - 3/4 szklanki cukru
 - 3 jajka
 - 4 banany
 - dżem pomarańczowo - dyniowy
 - 660 ml śmietany kremówki + 3 śmietanfixy do dekoracji
 
biszkopty:
- upiec 3 jasne biszkopty wg. ulubionego przepisu dodając trochę rozpuszczalnej kawy (zrobi "kropki")
 
WYKONANIE:
- Banany pokroić w krążki i ułożyć na biszkoptach posmarowanych dżemem.
 - Żelatynę zalać 225 ml mleka i wymieszać. Podgrzać chwilę w kąpieli wodnej i wymieszać, aż nie będzie żadnych grudek. Wystudzić.
 - Masło utrzeć z cukrem i jajkami.
 - Ubić śnieżki w 600 ml mleka.
 - Do masła dodać śnieżki - ubijając mikserem, wlać tężejącą żelatynę i szybko wymieszać.
 - Wlać masę na banany. I przełożyć krążki na siebie tworząc tort. Wyrównać.
 - Udekorować śmietaną ubitą z śmietanfixem.
 
Wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny tort!
OdpowiedzUsuńAż chciałoby się zjeść od razu :-)
Wygląda bajecznie...
Zapraszam na swój raczkujący blog
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/