piątek, 6 listopada 2015

Eki

 Z cyklu "zapomniane przepisy z dawnych lat" dziś zdradzę Wam przepis mojej babci na prawdziwe eki czyli kruche ciasto z dżemem. Do popołudniowej kawy idealne! 

SKŁADNIKI:

Ciasto (Zagnieść i zapiec):
• 40 dkg mąki
• 20 dkg cukru
• 20 dkg margaryny
• 3 jajka
• 5 łyżek śmietany
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku

Kokos:
• 40 dkg kokosu
• 1 ½ szkl cukru
• 1 kostka masła
• 5 łyżek mleka
• 3-4 jajka
• 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
• dżem z dyni
WYKONANIE:

Mleko i masło rozpuścić, wsypać cukry, po wymieszaniu wsypać kokos i wbijać po 1 jajku. Ciasto posmarować dżemem, na wierzch wyłożyć kokos i jeszcze raz zapiec.

1 komentarz:

  1. Pięknie prezentuje się Twoja ciasto, narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego! Jeśli chodzi o polewę to mogę Ci polecić świetny przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Ta polewa nadaje się do ciast i deserów, łatwo się rozprowadza i pięknie błyszczy, polecam spróbować.

    OdpowiedzUsuń