Przepyszne ciasto które znika błyskawicznie. Przepis pochodzi z blogu moje ciacho. Ciasto jest z dodatkiem miodu, przełamane dżemem porzeczkowym i białym puszystym kremem, na bazie serka mascarpone.
- 5 jajek
 - 200 g masła
 - 2 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 3/4 szklanki miodu
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1 łyżeczka sody
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka kakao
 - 1 łyżeczka octu
 
na masę:
- 750 ml słodkiej śmietany kremówki 30 %
 - 500 g serka mascarpone
 - 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
 - 2 śmietanfixy
 
- mały słoiczek dżemu porzeczkowego
 - kokos do dekoracji (lub wedle uznania)
 
WYKONANIE
Ciasto:
Masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wymieszać (w miseczce) z octem. Ostygniętą masę zmiksować, dodać jajka, wymieszać mikserem. Następnie dodawać porcjami mąkę, wymieszać z całością. Blaszkę o wymiarach ok. 24 cm x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i piec na 165 stopni ok. 40 minut. Uwaga ! ciasto z dużą ilością miodu może szybko się przypalać
Masa:
Do miseczki przełożyć serek mascarpone, wsypać śmietana fix, następnie wlać dobrze schłodzoną śmietanę i zacząć miksować do pożądanej ,,sztywnej konsystencji", w połowie ubijania dodałam cukier puder. Na dolną część ciasta posmarować dżemem porzeczkowym (dość cienko), następnie wyłożyć białą masę, zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta, przykryć kolejnym plackiem. Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować wedle uznania.
Wygląda pysznie))
OdpowiedzUsuńjest pyszne :)))
OdpowiedzUsuń