poniedziałek, 9 listopada 2015

Babie lato

Przepyszne ciasto które znika błyskawicznie. Przepis pochodzi z blogu moje ciacho. Ciasto jest z dodatkiem miodu, przełamane dżemem porzeczkowym i białym puszystym kremem, na bazie serka mascarpone.


SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka octu

na masę:

  • 750 ml słodkiej śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 2 śmietanfixy
dodatkowo:

  • mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • kokos do dekoracji (lub wedle uznania)


WYKONANIE

Ciasto:

Masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wymieszać (w miseczce) z octem. Ostygniętą masę zmiksować, dodać jajka, wymieszać mikserem. Następnie dodawać porcjami mąkę, wymieszać z całością. Blaszkę o wymiarach ok. 24 cm x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i piec na 165 stopni ok. 40 minut. Uwaga ! ciasto z dużą ilością miodu może szybko się przypalać
, pilnować czasu pieczenia, w razie potrzeby nakryć folią aluminiową, przed wyłożeniem z pieca sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Ostudzić, następnie przekroić na pół.

Masa:

Do miseczki przełożyć serek mascarpone, wsypać śmietana fix, następnie wlać dobrze schłodzoną śmietanę i zacząć miksować do pożądanej ,,sztywnej konsystencji", w połowie ubijania dodałam cukier puder. Na dolną część ciasta posmarować dżemem porzeczkowym (dość cienko), następnie wyłożyć białą masę, zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta, przykryć kolejnym plackiem. Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować wedle uznania.

3 komentarze: