piątek, 23 października 2015

Snickersowe muffinki

Wilgotne, czekoladowo-orzechowe muffiny z kawałkami orzeszków. W przeciwieństwie do popularnych batonów nie za słodkie, tylko z lekką nutą karmelu i solonych orzeszków.


SKŁADNIKI SUCHE:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
SKŁADNIKI MOKRE:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
DODATKOWO:
  • 3 łyżki masy karmelowej
  • 100 g orzeszków ziemnych

WYKONANIE:
  1. Składniki mokre wymieszać w jednym naczyniu, składniki suche wymieszać w drugim naczyniu, karmel z orzeszkami w trzecim.
  2. Składniki suche połączyć z mokrymi, szybko wymieszać - niezbyt dokładnie.
  3. Masę nakładać do papilotek (mniej więcej do 1/2 wysokości) na to nałożyć po łyżce masy karmelowej i przykryć pozostałą masą.
  4. Piec w 180`C do "suchego patyczka" około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz