Pyszny deser sernikowy z dużą ilością kawałków czekolady. Jego przygotowanie zajmie Wam
niewiele czasu, za to delikatny smak i konsystencja, zachwycą i
zaspokoją chęć na coś słodkiego i wyjątkowego zarazem.
na 6 pucharków
- 1 kg sera twarogowego
- 200 g cukru
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 12 łyżek zimnej wody
- 330 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 opakowanie kakaowych herbatników
- Do sera dodaj cukier i wszystko krótko zmiksuj.
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna. Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki masy twarogowej i wymieszaj, a następnie całość przelej do masy twarogowej.
- Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
- Na koniec dodaj startą na grubej tarce lub posiekaną czekoladę - wymieszaj.
- Na dno pucharków porusz porcję herbatników.
- Nałóż porcję masy serowej, przykryj pokruszonymi herbatnikami i pozostałą masą serową.
- Udekoruj startą czekoladą i wstaw do lodówki
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń