środa, 21 października 2015

Deser straciatella

Pyszny deser sernikowy  z dużą ilością kawałków czekolady. Jego przygotowanie zajmie Wam niewiele czasu, za to delikatny smak i konsystencja, zachwycą i zaspokoją chęć na coś słodkiego i wyjątkowego zarazem.


SKŁADNIKI:
na 6 pucharków

  • 1 kg sera twarogowego 
  • 200 g cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 12 łyżek zimnej wody
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 opakowanie kakaowych herbatników

WYKONANIE:
  1. Do sera dodaj cukier i wszystko krótko zmiksuj.
  2. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna. Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki masy twarogowej i wymieszaj, a następnie całość przelej do masy twarogowej.
  3. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
  4. Na koniec dodaj startą na grubej tarce lub posiekaną czekoladę - wymieszaj.
  5. Na dno pucharków porusz porcję herbatników.
  6. Nałóż porcję masy serowej, przykryj pokruszonymi herbatnikami i pozostałą masą serową.
  7. Udekoruj startą czekoladą i wstaw do lodówki


1 komentarz: