Słodka odmiana tego przepisu. Ciasto nadaje się na każdą okazję i można je przygotować z dowolnych owoców czy dowolnego dżemu, jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Pycha!
• 6 jajek
• 3 1/2 szklanki mąki
• 1 1/2 szklanki cukru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 1/2 kostki masła
• dżem jeżynowy - najlepiej domowy
WYKONANIE:
Mąkę, margarynę, proszek, żółtka – zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części (do 1 części dodać 2 łyżeczki kakao) i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jedno białe ciasto zetrzeć na wyłożoną pergaminem blachę, na to zetrzeć ciemne, wyłożyć dżem jeżynowy i wyłożyć: pianę (białka + cukier), zetrzeć drugie ciasto białe.
Piec do złotego koloru w 170`C.
Pamiętam ten placek z dziecięcych lat, zawsze był bardzo lubiany
OdpowiedzUsuńZ jeżynami musiał być wyjątkowo pyszny :)
OdpowiedzUsuń