środa, 8 kwietnia 2015

Pleśniak z jeżynami

Słodka odmiana tego przepisu. Ciasto nadaje się na każdą okazję i można je przygotować z dowolnych owoców czy dowolnego dżemu, jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Pycha!
 SKŁADNIKI:
• 6 jajek
• 3 1/2 szklanki mąki
• 1 1/2 szklanki cukru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 1/2 kostki masła
• dżem jeżynowy - najlepiej domowy


WYKONANIE:
Mąkę, margarynę, proszek, żółtka – zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części (do 1 części dodać 2 łyżeczki kakao) i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jedno białe ciasto zetrzeć na wyłożoną pergaminem blachę, na to zetrzeć ciemne, wyłożyć dżem jeżynowy i wyłożyć: pianę (białka + cukier), zetrzeć drugie ciasto białe.
Piec do złotego koloru w 170`C.



2 komentarze:

  1. Pamiętam ten placek z dziecięcych lat, zawsze był bardzo lubiany

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jeżynami musiał być wyjątkowo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń