Pyszny sernik na kruchym cieście z masą serową z prawdziwego twarogu ma zwartą konsystencję. Jest smaczny i prosty do upieczenia.
Przepis pochodzi z bloga Domowe wypieki.
SKŁADNIKI
Ciasto kruche:
- 240 g mąki pszennej
- 160 g masła lub margaryny
- 80 g cukru
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego
- 4 jajka
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
WYKONANIE
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35 x 24 cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 200°C.
- Przygotować masę serową. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
- Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C.
- Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka wyciąć paski o szerokości 0,5 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
- Piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz