poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Doskonały sernik.

Pyszny sernik na kruchym cieście z masą serową z prawdziwego twarogu ma zwartą konsystencję. Jest smaczny i prosty do upieczenia.
Przepis pochodzi z bloga Domowe wypieki.


SKŁADNIKI
Ciasto kruche:

  • 240 g mąki pszennej
  • 160 g masła lub margaryny
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30%


WYKONANIE

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35 x 24 cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 200°C.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
  4. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C.
  5. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka wyciąć paski o szerokości 0,5 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
  6. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz