wtorek, 10 lutego 2015

Piernik Apolki i Pani Basi :)

Przeglądając świąteczne zdjęcia natknęłam się na jeszcze jeden nieopublikowany przepis który dostaliśmy od naszej sąsiadki Pani Basi. 

Piernik jest niezawodny, aromatyczny i rozpływa się w ustach...


Rozpuścić i wystudzić:
  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dkg masła
dodać:
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 2-3 przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
oraz rozpuszczone:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
Ciasto zarobić 5-6 tygodni wcześniej i wstawić w chłodne miejsce.
UWAGA! Nie dosypywać mąki - ciasto jest na początku rzadkie!




4 komentarze:

  1. Fajny pierniczek, choc dla mnie to świąteczny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka szkoda. U mnie po pierniczkach też zostały tylko zdjęcia. Potwierdzam, to bardzo dobry przepis. Mój najlepszy. Cieszę się, że smakowały. Ale ten czas leci! Niedługo będziemy jajka malować.
    A tak na marginesie, to w tym kolorowym fartuszku w gronie dzieci, to wyglądałaś odjazdowo.
    Pozdrawiam urocze Sąsiadeczki.
    Basia S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety świąteczny czas szybko się kończy, na pierniczki musimy znów czekać prawie rok.
      Dziękuję za komplement, warsztaty wyszły świetnie.
      Pozdrawiam.

      Usuń