poniedziałek, 23 lutego 2015

Krówkowe muffinki

Miękkie, uzależniające, puszyste z fantastycznym nadzieniem z cukierków - krówek. Ten przepis kusi prostotą i smakiem. Przepis pochodzi z fantastycznej książki "Babeczki i muffiny"



SKŁADNIKI na 12 sztuk:

  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85 g masła
  • 150 g cukru (może być brązowy)
  • 60 ml mleka
  • 6 cukierków KRÓWKI
na polewę: trochę masy krówkowej zmiksowanej z łyżką masła


WYKONANIE:
  1. Mąkę, proszek przesiać przez sito.
  2. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodawać jajka i partiami przygotowaną mąkę z proszkiem naprzemiennie z mlekiem. 
  3. Napełnić foremki do 1/3 wysokości włożyć do każdej babeczki pół krówki, przykryć resztą ciasta.
  4. Piec w 170`C przez około 15-20 minut.
  5. Udekorować polewą.


1 komentarz: