środa, 10 grudnia 2014

Muffiny z czekoladą

Muffinki uwielbiam za ich proste przygotowanie. Wystarczy mokre składniki połączyć z suchymi, a po 20 minutach z piekarnika wyjmujemy pyszne babeczki. Dziś muffinki ciemne – z dodatkiem mlecznej czekolady. Szybko, prosto i pysznie .


SKŁADNIKI:

  • 15 dkg masła - roztopić i ostudzić
  • 15 dkg czekolady - posiekać
  • 30 dkg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 170 ml mleka
WYKONANIE:
  1. Jajka ubić z mlekiem. 
  2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, sodą, kakao. Dodać cukry, wymieszać i odstawić.
  3. Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać. 
  4. Masą wypełnić foremki lub papilotki i piec około 20 minut w 170`C.

2 komentarze: