czwartek, 30 października 2014

Wafle z orzechami

Zainspirowana blogiem jakpomasle.pl wykonałam te oto przepyszne wafelki. Co tu dużo mówić, szybko się je robi ale jeszcze szybciej znikają w dziwnych okolicznościach...
Polecam z czystym sumieniem!

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie wafli
  • orzechy włoskie – u mnie potarte (około pół szklanki ale lepiej dodać więcej)

WYKONANIE:
Mleko zagotować z cukrem, odstawić, dodać masło i rozpuścić. Mleko w proszku wsypać do przestudzonego mleka z masłem. Wymieszać masę i pozostawić do ostygnięcia. Orzechy dodać do masy i wymieszać. Wafle smarować najlepiej przy pomocy silikonowej łopatki. Na wafle położyć deskę i coś ciężkiego. Tak przełożone wafle odstawiamy na noc, rano można swobodnie kroić.

2 komentarze: