Wspaniały sernik z nutą czekolady, idealny na jesień.
To jeden z najlepszych serników: ciężki, intensywny, wilgotny.
na ciasto:
- 10 dkg czekolady
- 15 dkg masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg twarogu
- 5 jajek
- 10 dkg masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
- Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać czekoladę, cukier, mąkę jajka i proszek. Zagnieść ciasto, rozdzielić na 2 części. Zawinąć w folię i schłodzić min. 30 minut.
- Przygotować masę. Zmielić twaróg. Żółtka utrzeć z masłem, serem i budyniem. Dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać.
- Zetrzeć 1 kulę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową. Zetrzeć 2 część ciasta.
- Piec około 60 minut w temp. 180`C.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńi tak też smakował :)
Usuńklasyk, ale jaki pyszny :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńbył rewelacyjny :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda po prostu cudownie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń