wtorek, 21 października 2014

Sernik na czekoladowym spodzie.

Wspaniały sernik z nutą czekolady, idealny na jesień. 
To jeden z najlepszych serników: ciężki, intensywny, wilgotny. 


SKŁADNIKI:
na ciasto:

  • 10 dkg czekolady
  • 15 dkg masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
do masy:

  • 1 kg twarogu
  • 5 jajek
  • 10 dkg masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego

WYKONANIE:

  1. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać czekoladę, cukier, mąkę jajka i proszek. Zagnieść ciasto, rozdzielić na 2 części. Zawinąć w folię i schłodzić min. 30 minut.
  2. Przygotować masę. Zmielić twaróg. Żółtka utrzeć z masłem, serem i budyniem. Dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać.
  3. Zetrzeć 1 kulę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową. Zetrzeć 2 część ciasta.
  4. Piec około 60 minut w temp. 180`C.


10 komentarzy: