sobota, 2 sierpnia 2014

Wafelki z nadzieniem "białe michałki"

Kiedyś uwielbiałam „Białe michałki” w każdej ilości, teraz wydają mi się przesłodzone. Gdy tylko taki przepis pojawił się parę lat temu na blogu: http://zpiekarnika.blogspot.com/ musiałam natychmiast go wypróbować. 
Jest to spełnienie marzeń każdego łasucha - gwarantuję Wam!



SKŁADNIKI:
  • 200g białej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki masła
  • 3 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach!)
  • 2 szklanki zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych
  • 1/2 szklanki grubo pokrojonych orzechów arachidowych
  • 2 łyżki cukru waniliowego namoczone w 2 łyżkach wódki
  • paczka suchych wafli


WYKONANIE:
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Zwykłe mleko podgrzewamy razem z cukrem i masłem do rozpuszczenia składników. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Gdy masa jest ciepła, ale nie gorąca dosypujemy do niej mleko w proszku i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, alkohol i wszystkie orzechy. Mieszamy. Masa powinna być gęsta. Gotową masą smarujemy równo wafle dociskając je do siebie. Na koniec owijamy folią lub papierem, stawiamy na waflach tacę lub blachę i obciążamy ją czymś średnio ciężkim. Na drugi dzień zdejmujemy ciężar i papier.



4 komentarze: