Ucierane ciasto ze śliwkami, bajecznie proste - idealne. Przepis przywędrował od znajomych znajomych, pieczone przez nas od lat. Puszyste, mięciutkie, cudownie delikatne, owocowa uczta smaków :)
• 250g masła
• 2 szklanki mąki tortowej
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 14 łyżek cukru
• 4 jajka
• 4 łyżki śmietany
• 2 łyżki proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• 1 kg świeżych śliwek
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrami i dodawać po jednym jajku. Później sukcesywnie wsypywać wszystkie składniki. Blachę (sernikową) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i ułożyć połówki śliwek bez pestek :) Piec około 40 minut w temp. 170`C.
czy do tego placka należy wsypać 2 łyżki proszku do pieczenia, czy 2 łyżeczki?
OdpowiedzUsuńŁyżki:) Proponuję płaskie.
UsuńPozdrawiam
Ciasto pycha ! Super przepis...
OdpowiedzUsuń:)
Usuńczy Pani kiedyś robiła ciasto
OdpowiedzUsuńwedług tego przepisu? Ciężko utrzeć 250g masła z 14 łyżeczkami cukru a później dodać jajka i ma powstać gładka masa.