wtorek, 5 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami.


Ucierane ciasto ze śliwkami, bajecznie proste - idealne. Przepis przywędrował od znajomych znajomych, pieczone przez nas od lat. Puszyste, mięciutkie, cudownie delikatne, owocowa uczta smaków :) 


SKŁADNIKI:
250g masła
2 szklanki mąki tortowej
2 szklanki mąki krupczatki
14 łyżek cukru
4 jajka
4 łyżki śmietany
2 łyżki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 kg świeżych śliwek


WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrami i dodawać po jednym jajku. Później sukcesywnie wsypywać wszystkie składniki. Blachę (sernikową) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i ułożyć połówki śliwek bez pestek :) Piec około 40 minut w temp. 170`C.





5 komentarzy:

  1. czy do tego placka należy wsypać 2 łyżki proszku do pieczenia, czy 2 łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pycha ! Super przepis...

    OdpowiedzUsuń
  3. czy Pani kiedyś robiła ciasto
    według tego przepisu? Ciężko utrzeć 250g masła z 14 łyżeczkami cukru a później dodać jajka i ma powstać gładka masa.

    OdpowiedzUsuń