Ciasto dla fanów czekolady. Idealnie kruche ciasto połączone "kremem" z budyniu, przełamane kwaskowatą wiśnią z nutka alkoholu.
na ciasto:
- 200 g masła
- 2 jajka
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
dodatkowo:
- Ugotować budyń (standardowo) na mleku + cukier. Odstawić do ostudzenia.
- Masło pokroić w kostkę, dodać 2 jaja i ugnieść z pozostałymi składnikami na kruche ciasto. Podzielić na 2 części (40% i 60% - wstawić do zamrażarki na godzinę).
- Zetrzeć na tarce większą część ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na starte ciasto wyłożyć budyń zmiksowany z likierem oraz wydrylowane wiśnie.
- Zetrzeć mniejszą część ciasta.
- Piec około 40 minut.
:)
OdpowiedzUsuńProsze podac wielkosc foremki.
OdpowiedzUsuń38x28.
UsuńPowodzenia :)