wtorek, 19 sierpnia 2014

Czekoladowe ciasto z budyniem i wiśniami.


Ciasto dla fanów czekolady. Idealnie kruche ciasto połączone "kremem" z budyniu, przełamane kwaskowatą wiśnią z nutka alkoholu. 



SKŁADNIKI:
na ciasto:

  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
dodatkowo:
  • 2 budynie czekoladowe
  • 4 łyżki cukru
  • 700 ml mleka
  • 100 ml likieru wiśniowego
  • 1/2 kg wiśni


WYKONANIE:
  1. Ugotować budyń (standardowo) na mleku + cukier. Odstawić do ostudzenia.
  2. Masło pokroić w kostkę, dodać 2 jaja i ugnieść z pozostałymi składnikami na kruche ciasto. Podzielić na 2 części (40% i 60% - wstawić do zamrażarki na godzinę).
  3. Zetrzeć na tarce większą część ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Na starte ciasto wyłożyć budyń zmiksowany z likierem oraz wydrylowane wiśnie.
  5. Zetrzeć mniejszą część ciasta.
  6. Piec około 40 minut.

3 komentarze: