Popularne, uwielbiane przez Wszystkich ciasto tym razem w wydaniu z wiśniami. Kruche ciasto, słodka białkowa pianka i kwaskowe, soczyste wiśnie.
• 6 jajek
• 3 1/2 szklanki mąki
• 1 1/2 szklanki cukru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 1/2 kostki masła
• 75 dkg wiśni
WYKONANIE:
Mąkę, margarynę, proszek, żółtka – zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części (do 1 części dodać 2 łyżeczki kakao) i wstawić do lodówki na 2 godziny. Jedno białe ciasto zetrzeć na wyłożoną pergaminem blachę, na to zetrzeć ciemne, wyłożyć: pianę (białka + cukier), wiśnie, zetrzeć drugie ciasto białe. Piec do złotego koloru w 170`C.
oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!
OdpowiedzUsuńTeraz już rano.
OdpowiedzUsuńZakasać rękawy i proszę piec, do kawy będzie jak znalazł :)
Jaka blaszka? ;) Poleca Pani jakieś inne owoce? Chętnie wypróbuje, lubie przepisy które Pani tutaj zamieszcza ;]
OdpowiedzUsuńBlaszka 38 cm x 24 cm
UsuńPolecam wszelkie kwaśne owoce typu: agrest, rabarbar, porzeczka.
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)
Mniam, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń