czwartek, 28 sierpnia 2014

Pleśniak z wiśniami

Popularne, uwielbiane przez Wszystkich ciasto tym razem w wydaniu z wiśniami. Kruche ciasto, słodka białkowa pianka i kwaskowe, soczyste wiśnie.



SKŁADNIKI:
• 6 jajek
• 3 1/2 szklanki mąki
• 1 1/2 szklanki cukru
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 1/2 kostki masła
• 75 dkg wiśni



WYKONANIE:
Mąkę, margarynę, proszek, żółtka – zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części (do 1 części dodać 2 łyżeczki kakao) i wstawić do lodówki na 2 godziny. Jedno białe ciasto zetrzeć na wyłożoną pergaminem blachę, na to zetrzeć ciemne, wyłożyć: pianę (białka + cukier), wiśnie, zetrzeć drugie ciasto białe. Piec do złotego koloru w 170`C.


5 komentarzy:

  1. oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz już rano.
    Zakasać rękawy i proszę piec, do kawy będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka blaszka? ;) Poleca Pani jakieś inne owoce? Chętnie wypróbuje, lubie przepisy które Pani tutaj zamieszcza ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka 38 cm x 24 cm
      Polecam wszelkie kwaśne owoce typu: agrest, rabarbar, porzeczka.

      Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Mniam, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń