Świetna przekąska z dipem, dodatek do piwa czy nawet barszczu. Paluchy są kruche i chrupiące, idealnie doprawione. Można je posypać ulubioną przyprawią i zawsze będą pyszne!
Od dziś można głosować na mój blog w konkursie blog roku 2013 więc zwracam się z skromną prośbą o głosy wszystkich tych którzy uważają, że prowadzenie mojego bloga ma sens.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki śmietany (u mnie 12%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 rozkłócone białko do posmarowania
- gruba sól, zioła prowansalskie, słodka papryczka, kminek
WYKONANIE:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto po czym odstawiamy je do lodówki na min. pół godziny.
- Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na paski i formujemy świderki.
- Paluchy przekładamy na blachę, smarujemy białkiem, posypujemy przyprawami wg. upodobań smakowych.
- Pieczemy w 180`C z termoobiegiem do uzyskania lekko złotego koloru (ok. 10 - 15 minut).
Był pyszny, dziękuję;)
OdpowiedzUsuń