piątek, 31 stycznia 2014

Paluchy

Świetna przekąska z dipem, dodatek do piwa czy nawet barszczu. Paluchy są kruche i chrupiące, idealnie doprawione. Można je posypać ulubioną przyprawią i zawsze będą pyszne!

Od dziś można głosować na mój blog w konkursie blog roku 2013 więc zwracam się z skromną prośbą o głosy wszystkich tych którzy uważają, że prowadzenie mojego bloga ma sens.


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 100 g  masła
  • 3 łyżki śmietany (u mnie 12%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 rozkłócone białko do posmarowania 
  • gruba sól, zioła prowansalskie, słodka papryczka, kminek

WYKONANIE:
  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto po czym odstawiamy je do lodówki na min. pół godziny. 
  2. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na paski i formujemy świderki. 
  3. Paluchy przekładamy na blachę, smarujemy białkiem, posypujemy przyprawami wg. upodobań smakowych.
  4. Pieczemy w 180`C z termoobiegiem do uzyskania lekko złotego koloru (ok. 10 - 15 minut).



1 komentarz: