piątek, 24 stycznia 2014

Ciasteczka "stempelki"

Przepis pochodzi z bloga Lekki brzusio, zabawa z ciastem jest przyjemnością dzięki idealnej konsystencji. Ciasteczka są chrupiące i bardzo maślane o wyczuwalnym aromacie miodu i przypraw.

Cytując za oryginałem:
SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przypraw korzennych


WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
  2. Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość ok 4 mm podsypując mąką. Wycinać ciasteczka i przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Odcisnąć stempelki. 
  3. Piec 10-12 minut w 200 stopniach. Do zarumienia brzegów.  

Polecam blog mojej siostry By jusia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz