wtorek, 21 stycznia 2014

Kremówka na kruchym cieście

Kremówka podana na bardzo kruchym cieście z puszystym, lekkim kremem. Zupełnie inna niż ta na cieście francuskim ale równie wspaniała. W mnie prezentuje się bardzo apetycznie :) 
Przepis odpisałam kiedyś z jednego z Waszych blogów i zmodyfikowałam.



SKŁADNIKI
na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
na krem:
  • 600 ml mleka
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 140 g miękkiego masła
  • cukier puder, do posypania


WYKONANIE:

Ciasto kruche:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Następnie wałkujemy prostokąt na grubość ok. 6–7mm. Z niego wycinamy dwa kwadraty o bokach 20 x 20cm. Każdy z nich pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 175°C. By były delikatne, nie możemy upiec ich zbyt mocno. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Budyń:
Cukry, mąkę i jajka dokładnie mieszamy, dodajemy ok. ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę jajeczną, cały czas energicznie mieszając. Zaparzamy krem do momentu gdy zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Gdy lekko przestygnie, połowę budyniu wykładamy na spód z kruchego ciasta i równo rozprowadzamy. Czekamy aż wystygnie.

Krem  budyniowy:
Drugą połowę budyniu, wykładamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia (nie chowamy do lodówki). W tym czasie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami zimny już budyń i ubijamy, aż krem będzie miał jednolitą, puszystą konsystencję.



Wykładamy krem na kruchy spód z zimnym już budyniem. Równo rozprowadzamy i przykrywamy warstwą kruchego ciasta, lekko przyciskamy. Nadmiarem kremu wyrównujemy boki kremówki. Gotową kremówkę wstawiamy do lodówki na min. 30 minut do schłodzenia. Następnie kroimy w kwadraty lub prostokąty i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz