Kremówka podana na bardzo kruchym cieście z puszystym, lekkim kremem. Zupełnie inna niż ta na cieście francuskim ale równie wspaniała. W mnie prezentuje się bardzo apetycznie :)
SKŁADNIKI
na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
na krem:
- 600 ml mleka
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 110 g mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 140 g miękkiego masła
- cukier puder, do posypania
WYKONANIE:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Następnie wałkujemy prostokąt na grubość ok. 6–7mm. Z niego wycinamy dwa kwadraty o bokach 20 x 20cm. Każdy z nich pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 175°C. By były delikatne, nie możemy upiec ich zbyt mocno. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Budyń:
Cukry, mąkę i jajka dokładnie mieszamy, dodajemy ok. ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, gdy
zacznie się gotować zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę jajeczną,
cały czas energicznie mieszając. Zaparzamy krem do momentu gdy zacznie
odchodzić od ścianek naczynia. Gdy lekko przestygnie, połowę budyniu
wykładamy na spód z kruchego ciasta i równo rozprowadzamy. Czekamy aż
wystygnie.
Krem budyniowy:
Drugą połowę budyniu, wykładamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia
(nie chowamy do lodówki). W tym czasie masło ubijamy na puszystą masę.
Dodajemy porcjami zimny już budyń i ubijamy, aż krem będzie miał
jednolitą, puszystą konsystencję.
Wykładamy krem na kruchy spód z zimnym już budyniem.
Równo rozprowadzamy i przykrywamy warstwą kruchego ciasta, lekko
przyciskamy. Nadmiarem kremu wyrównujemy boki kremówki. Gotową kremówkę wstawiamy do lodówki na min. 30 minut do
schłodzenia. Następnie kroimy w kwadraty lub prostokąty i przed podaniem
posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo dobra,mnie lepiej smakuje bo francuskie ciasto jest mało "jadalne"...poprostu nie lubię...Ten przepis podpasował mi idealnie.
OdpowiedzUsuń