środa, 6 listopada 2013

Placek amerykański

Jesień na całego! Sezon na zbiory zimowych jabłek i orzechów otwarty dlatego warto z niego korzystać. 
U nas placek amerykański ale wiem, że u innych to "wiewiórka".  
Zawsze wychodzi miękkie, puszyste, z niespodzianką w postaci orzechów. Nie jest za słodkie, pełne jabłek i pachnące cynamonem a do tego przygotowuje się je w mgnieniu oka!



PRZEPIS:
Ubić:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru

dodać:

  • 2/3 szklanki oliwy
  • 2 szklanki mąki przesianej z :
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 łyżeczkę sody

Na koniec wsypać:

  • 1 szklankę orzechów
  • 4 jabłka – pokroić w kostkę lub plastry

Piec około 40 minut w 180`C.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam wiewiórkę :) Często robię takie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Na pewno go wykorzystam w przyszłości :)
      Pozdrawiam

      Usuń