Jesień na całego! Sezon na zbiory zimowych jabłek i orzechów otwarty dlatego warto z niego korzystać.
U nas placek amerykański ale wiem, że u innych to "wiewiórka".
Zawsze wychodzi miękkie, puszyste, z niespodzianką w postaci orzechów. Nie jest za słodkie, pełne jabłek i pachnące cynamonem a do tego przygotowuje się je w mgnieniu oka!
PRZEPIS:
Ubić:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
dodać:
- 2/3 szklanki oliwy
- 2 szklanki mąki przesianej z :
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 1 łyżeczkę sody
Na koniec wsypać:
- 1 szklankę orzechów
- 4 jabłka – pokroić w kostkę lub plastry
Piec około 40 minut w 180`C.
Uwielbiam wiewiórkę :) Często robię takie muffinki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Na pewno go wykorzystam w przyszłości :)
UsuńPozdrawiam