poniedziałek, 4 listopada 2013

Cytrynki w syropie

Fantastyczne cytryny w syropie nie tylko dla wielbicieli herbatki. Przygotowanie ich jest niezwykle proste. Przechowywane w słoiczkach zachowują wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat na długo.



SKŁADNIKI:

  • 1 kg cytryn
  • 2 kg cukru
  • 2 laski wanilii
  • 250 ml wody


WYKONANIE:
  1. Cytryny najpierw sparzamy wrzątkiem. 
  2. Umyte cytryny kroimy na plasterki. 
  3. Z wody i cukru gotujemy syrop. Wrzucamy do niego plasterki cytryn oraz ziarenka z dwóch lasek wanilii. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu, tak aby plasterki cytryn się nie rozpadły. 
  4. Plasterki cytryn przekładamy do słoiczków i zalewamy je gorącym syropem. Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na około 20 minut. 

1 komentarz: