Fantastyczne cytryny w syropie nie tylko dla wielbicieli herbatki. Przygotowanie ich jest niezwykle proste. Przechowywane w słoiczkach zachowują wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat na długo.
SKŁADNIKI:
- 1 kg cytryn
- 2 kg cukru
- 2 laski wanilii
- 250 ml wody
WYKONANIE:
- Cytryny najpierw sparzamy wrzątkiem.
- Umyte cytryny kroimy na plasterki.
- Z wody i cukru gotujemy syrop. Wrzucamy do niego plasterki cytryn oraz ziarenka z dwóch lasek wanilii. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu, tak aby plasterki cytryn się nie rozpadły.
- Plasterki cytryn przekładamy do słoiczków i zalewamy je gorącym syropem. Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na około 20 minut.
idealne do herbatki jesiennej
OdpowiedzUsuń