Z góry uprzedzam, że nie jest to tradycyjny / oryginalny przepis.
Tort upiekłam na bazie wiedzy zaczerpniętej z Waszych blogów i zmiksowaniu paru przepisów.
Rys historyczny:
Tort Szwarcwaldzki, zwany także Czarnym Lasem (po niemiecku Schwarzwälder Kirschtorte), jest jednym z najbardziej znanych niemieckich tortów. Historia powstania tortu sięga lat 1800, kiedy to powstały pierwsze desery z udziałem wiśni, kirschu i bitej śmietany. W pierwotnej wersji przygotowywany był nie w formie tortu, lecz właśnie jako deser.
Niektórzy uważają, że wygląd tortu nawiązuje do tradycyjnego stroju dziewcząt wiejskich z rejonu Szwarcwaldu - czarne lub ciemno brązowe spódnice, białe bluzki i kapelusze pokryte dużymi, przypominającymi wiśnie kulami.
Inspiracja: moje wypieki, kwestia smaku, ivka w kuchni.
Tortownica o średnicy 32 cm
SKŁADNIKI:
Ciasto czekoladowe:
- 225 g masła
- 225 g drobnego cukru do pieczenia
- 9 jaj
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g)
- cukier waniliowy
- 225 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
- 170 ml soku z mrożonych wiśni
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 70 ml likieru wiśniowego
- 900 g wiśni zamrożonych (po odsączeniu wody)
Dodatkowo:
- 1 litr śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- śmietan fix`y
- likier wiśniowy do nasączenia
- dekoracje czekoladowe
WYKONANIE:
CIASTO
Masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszam z roztopioną i ostudzoną czekoladą, a następnie z cukrem waniliowym oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do formy 32 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroję na 3 krążki.
WIŚNIE
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
SKŁADANIE:
- Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go wiśniówką.
- Wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany ubitej z fixem.
- Przykryć kolejnym blatem, znów go nasączyć, wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany.
- Przykryć ostatnim blatem ciasta i nasączyć.
- Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz