sobota, 26 października 2013

Tort Szwarcwaldzki

Z góry uprzedzam, że nie jest to tradycyjny / oryginalny przepis.
Tort upiekłam na bazie wiedzy zaczerpniętej z Waszych blogów i zmiksowaniu paru przepisów.
Rys historyczny:
Tort Szwarcwaldzki, zwany także Czarnym Lasem (po niemiecku Schwarzwälder Kirschtorte), jest jednym z najbardziej znanych niemieckich tortów. Historia powstania tortu sięga lat 1800, kiedy to powstały pierwsze desery z udziałem wiśni, kirschu i bitej śmietany. W pierwotnej wersji przygotowywany był nie w formie tortu, lecz właśnie jako deser. 
Niektórzy  uważają, że wygląd tortu nawiązuje do tradycyjnego stroju dziewcząt wiejskich z rejonu Szwarcwaldu - czarne lub ciemno brązowe spódnice, białe bluzki  i kapelusze pokryte dużymi, przypominającymi wiśnie kulami.



Tortownica o średnicy 32 cm
SKŁADNIKI:

Ciasto czekoladowe:
  • 225 g masła
  • 225 g drobnego cukru do pieczenia
  • 9 jaj
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g)
  • cukier waniliowy
  • 225 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa wiśniowa:

  • 170 ml soku z mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 70 ml likieru wiśniowego
  • 900 g wiśni zamrożonych (po odsączeniu wody) 

Dodatkowo:
  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • śmietan fix`y
  • likier wiśniowy do nasączenia
  • dekoracje czekoladowe 


WYKONANIE:
CIASTO
Masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszam z roztopioną i ostudzoną czekoladą, a następnie z cukrem waniliowym oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do formy 32 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroję na 3 krążki.
WIŚNIE
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.


SKŁADANIE:
  1. Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go wiśniówką. 
  2. Wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany ubitej z fixem. 
  3. Przykryć kolejnym blatem, znów go nasączyć, wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. 
  4. Przykryć ostatnim blatem ciasta i nasączyć.
  5. Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz